Utilite är en ny dator i väldigt nätt format, utvecklad av företaget CompuLab, som håller rätt hyfsad prestanda med tanke på prislappen på 99 dollar (motsvarande 660 kronor, men räkna med runt tusenlappen om den kommer till Sverige). Utilite har en del intressanta detaljer och datorn kommer med Ubuntu förinstallerat.
Datorn kommer att börja säljas i augusti, och vi får se om det är någon återförsäljare som tar den till Sverige. Konceptet påminner lite om Raspberry Pi, som har blivit en succé och säljs av flera företag här hemma. Skillnaden mellan Raspberry Pi och Utilite är att den sistnämnda är mer av en komplett PC medan Raspberry Pi är för dig som vill bygga en egen dator.
CompuLabs Utilite har ett enkelt men rätt snyggt chassi som mäter 135mm x 100mm x 21mm. Inuti lådan sitter en processor av modellen Freescale i.MX6 (Single, Dual eller Quad Core) Cortex-A9 MPCore, samt upp till 4 GB DDR RAM. För lagring används en mSATA SSD på upp till 512 GB, och plats för minneskort av typen Micro-SD SDXC på upp till 128 GB.
Du kan ansluta två skärmar till datorn via HDMI 1.4 respektive DVI-D, och bägge enheterna klarar upp till 1920 x 1200. För ljud finns vanliga stereoportar (in- och utgång) samt S/PDIF. Ansluter du skärm via HDMI skickas ljudet som bekant via den porten.
Övriga portar är fyra stycken USB2 samt en Micro-USB OTG.
En intressant detalj med Utilite är att datorn har två stycken Ethernet-portar. Det öppnar möjligheter för vad du kan använda datorn till.
De flesta bloggar och nyhetssajter som har skrivit om Ultilite har påpekat att datorn passar som mediaspelare till TV:n, vilket stämmer utmärkt eftersom den ska klara av att spela upp video i Full HD utan problem, men med två Ethernet-portar kan du använda den till andra saker, så som proxy, brandvägg, och annat.
Andra nätverksfunktioner innefattar WiFi 802.11 b/g/n med en port för att ansluta en extern antenn, samt Bluetooth 3.0. Det sistnämnda är bra för att kunna ansluta trådlöst tangentbord och mus. Speciellt om du ska ha datorn som mediaspelare, är det bra att ha ett mediatangentbord för soffan som är kopplat via Bluetooth – vilket ger betydligt bättre räckvidd än den radiosignal som många trådlösa tangentbord och möss använder.
Slutligen kan nämnas att datorn drar förvånansvärt lite ström, bara 3W-8W beroende på vad du använder den till. Och som jag skrev ovan kommer datorn förinstallerad med Ubuntu Linux som operativsystem.
Låter det som en cool liten datorn som lockar till köp? Och i så fall – har du några idéer om vad du skulle vilja använda den till, bortsett från det uppenbara med mediadator.